autobedrijf carpoint

Waarom zijn wegmarkeringen belangrijk?

Geplaatst op

Elke autobestuurder kent ze wel; de witte streep op de weg. Maar waarom zijn ze zo belangrijk? Van elke wegmarkering zijn er verschillende variaties. Lees hier meer over het belang en verschillen van de wegmarkering.

Veiligheid op de weg

Je bent gewend om je grenzen aan te geven. Dit geldt ook voor het verkeer, door middel van de grenzen op de weg ontstaat er structuur. Zo weet je precies waar je wel en niet mag rijden, dit voorkomt botsingen. Een wegmarkering weergeeft de beschikbare ruimte op de weg, dit is een belangrijk onderdeel van het verkeer. De meeste autobestuurders zijn gewend aan de wegmarkering en denken er daarom verder niet meer over na. Het is heel logisch, ook voor mensen die geen rijbewijs hebben.

Verschillende soorten lijnen

Er zijn strepen, pijlen, zebrapaden, haaientanden, busbanen en fietsstroken. De doorgetrokken streep wegmarkering betekent dat de bestuurder deze streep niet mag passeren. Als je een stippellijn wegmarkering ziet, mag je wel wisselen van baan. Passeer je toch de doorgetrokken streep? Dan kun je een boete van € 250 krijgen. Daarnaast is er ook een stopstreep, hier moet je (uiteraard) altijd even stoppen. Doe je dit niet? Dan kun je een boete van € 100 krijgen. Zo zijn er veel verschillende soorten strepen met regels. Daarnaast zijn er ook pijlen die de rijrichting aangeven. Zo zie je ook wat een voorsorteerstrook of uitrijstrook is. Haaientanden geven aan wie er voorrang krijgt, als je dit niet doet kun je ook een boete van € 250 krijgen. Het zebrapad is ook een bekende wegmarkering, voor iedereen. Wist je dat je een boete van € 400 kan krijgen als je geen voorrang verleent aan mensen die op het punt staan om over te steken?

Conclusie

De wegmarkering is niet weg te denken. Het zorgt voor structuur en veiligheid, zo weet je precies waar je wel en niet mag rijden. Ook geeft het aan wie er voorrang heeft. De boetes kunnen hoog oplopen, mocht je je niet aan de regels houden. Dit is ook terecht, want het kan voor levensgevaarlijke ongelukken zorgen. Iedereen die zijn rijbewijs heeft gehaald weet wat de regels zijn. Houd je er dus ook aan, want veiligheid staat voorop.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden