autobedrijf carpoint

Hoe laad ik een auto accu op?

Geplaatst op

De meesten van ons zijn al eerder in deze situatie geweest – je stapt in je auto, start het, en er gebeurt niets. Je probeert het opnieuw en de motor wil nog steeds niet starten. Normaal gesproken gebeurt het probleem op het slechtst mogelijke moment, zoals wanneer je op weg bent naar een sollicitatiegesprek of wanneer je al 10 minuten te laat bent voor een afspraak. Je bent misschien niet zo gestrand als je denkt. Het controleren van de spanning van de batterij zal je vertellen wat er mis mee is. Startkabels kunnen je in een paar minuten op weg helpen, en het vervangen van een batterij is niet zo ingewikkeld als het klinkt. In dit blog leggen we je uit hoe je een autoaccu kunt opladen.

Auto accu opladen met startkabels

Als je haast hebt, wil je snel de accu aan de praat krijgen en verder gaan met je dag. Het springen van de accu en het gebruik van startkabels naar een andere auto brengt je in beweging, maar er zijn ook draagbare jumpers beschikbaar. Het goede nieuws is dat de dynamo van de auto zal beginnen met het opladen van de accu zodra de motor aanstaat. Ongeveer 20 minuten rijden zou de truc moeten zijn. Het slechte nieuws is dat als de accu niet kan worden opgeladen, je elke keer dat je ergens naartoe wilt springen moet springen. Wij raden deze optie niet aan.

Het springen van een auto is eenvoudig, maar je moet de basisvoorzorgen in acht nemen om schade en verwondingen te voorkomen. De eerste stap is het vinden van de batterij. Het is meestal onder de motorkap, maar in sommige auto’s is het verborgen onder de achterbank of weggestopt in de kofferbak. Als dat het geval is, kan er een terminal in de motorruimte zijn. Door deze vooraf te lokaliseren bespaar je de moeite om alles op te zetten en je te realiseren dat de startkabels niet lang genoeg zijn. Gevonden? Goed, je kunt verder gaan naar de volgende stap.

Zorg ervoor dat beide auto’s in de parkeergarage staan als ze een automatische versnellingsbak hebben of in de neutrale stand als ze een handgeschakelde versnellingsbak hebben en schakel beide parkeerremmen in. Zet het contact in beide auto’s uit en verwijder alles wat de accupolen bedekt, inclusief de plastic beschermkappen en stoelen. Begin met het aansluiten van een van de positieve kabels op een positieve pool van de lege accu. Het wordt meestal gemarkeerd met een “plus”-symbool of de letters POS. Sluit de andere positieve kabel aan op de goede accu en sluit de negatieve kabel zorgvuldig aan op de negatieve pool van de accu. De negatieve pool is gemarkeerd met een “min”-symbool of de letters NEG. Sluit ten slotte de laatste negatieve pool aan op een ongelakt metalen deel van de motorruimte, bij voorkeur een deel dat zich niet direct naast de accu bevindt. Het is erg belangrijk om er zeker van te zijn dat de kabels goed vastzitten; het laatste wat je wilt is een kabel die loskomt nadat je de motor hebt gestart.

Als alles er goed uitziet, start de auto dan met de goede accu en laat hem een paar minuten lopen om sap naar de lege accu te sturen. Start de auto met de lege accu. Als hij start, is dat geweldig, maar zorg er wel voor dat je hem aan de praat houdt (en, bij voorkeur, 15-20 minuten rondrijden na het verwijderen van de kabels) want dan start hij misschien niet meer als je dat niet doet. Als het niet start, is de accu volledig leeg of komt het probleem van elders. Wat er gebeurt (of niet gebeurt) wanneer een auto weigert te starten vertelt je veel over het probleem. Een klikkend geluid duidt soms op een startmotorkwestie; de motor die omkeert maar niet vuurt duidt op een brandstoftoevoer of een bougiekwestie (zoals slechte bougies).

Auto accu opladen met een acculader

Als de tijd het toelaat, of als je geen toegang hebt tot startkabels, heb je ofwel een draagbare batterijlader nodig of je moet de batterij verwijderen en naar een auto-onderdelenwinkel brengen (meer hierover in een oogwenk). Investeren in een draagbare lader is een goed idee – vele functie zaklampen en USB-poorten voor het opladen van smartphones – maar de meeste onderdelen op te slaan zal bij te vullen je batterij gratis. Om op te laden via een draagbare lader, bevestigt je eenvoudigweg de positieve klem aan de positieve accupool (rood tot rood) en de negatieve klem aan de negatieve pool (zwart tot zwart). Sluit vervolgens de lader aan op een gewoon stopcontact en zet hem aan. je auto is geen laptop; houd er rekening mee dat het opladen van een batterij acht of meer uren kan duren, afhankelijk van het type lader dat je gebruikt en de hoeveelheid elektriciteit die je nodig heeft. Moderne acculaders hebben meestal lichten die je vertellen wanneer de accu volledig is opgeladen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden