autobedrijf carpoint

Gasveren gebruiken: waar en waarom?

Geplaatst op

Een gasveer is een veelzijdig hydropneumatisch hefmechanisme, dat helpt bij het heffen, laten zaken en ondersteunen van zware of grove voorwerpen en werkt met behulp van gas én vloeistof. Zoals de naam al aangeeft, staan de veren onder druk van gas, waardoor ze externe krachten en gewichten tegenwerken en ervoor zorgen dat ze geleidelijk zakken of stijgen. Het samengeperste gas in een gasveer biedt een gecontroleerde wijze om energie op te slaan en af te geven in de vorm van een soepele en gedempte beweging. Deze energie wordt via een glijdende zuiger en stalen stang overgebracht. Technisch gesproken wordt een standaard gasveer gebruikt om objecten te ondersteunen wanneer ze bewegen, een gasdemper wordt gebruikt om die beweging te controleren of te beperken. Een gedempte gasveer heeft de neiging om een beetje van beide te behandelen. In dit blog bespreken we de meest gebruikte toepassingen van gasveren

Deurbeslag

De meeste deuren zijn voorzien van een soort trekgasveer, zodat ze onder druk gemakkelijk opengaan, maar snel weer dichtgaan als ze niet worden gebruikt. Omgekeerd hebben kastdeuren en toegangsluiken vaak precies de tegenovergestelde functie nodig, zodat een aanzienlijk gewicht gemakkelijk kan worden opgetild en zij volledig open blijven totdat zij met de hand weer worden dichtgetrokken. In beide gevallen kan een gasveer ook nuttig zijn, zodat de deur zichzelf op zijn plaats kan houden halverwege tussen volledig open of gesloten. Bepaalde deuren kunnen zelfs een gasveer met variabele snelheid nodig hebben, om een soepele werking mogelijk te maken wanneer verschillende delen van de deur met verschillende snelheid bewegen.

Achterklep van auto’s

In feite is de werking van de meeste gasveren in auto’s subtiel genoeg dat veel bestuurders zich niet realiseren dat ze eigenlijk helpen om de achterklep omhoog te brengen, in plaats van hem alleen maar op zijn plaats te houden als hij eenmaal omhoog is. Het is echter gemakkelijk te zien hoe zwaar deze bevestigingen het hebben als ze eenmaal beginnen te verslijten en degraderen. Vooral bij sommige type achterdeuren, die opmerkelijk zwaar kunnen aanvoelen als hun gasveren aan vervanging toe zijn. 

Barkrukken en bureaustoelen

De gasveren die gewoonlijk voor bureaustoelen worden gebruikt, hebben over het algemeen een meer “dempende” werking, waarbij meer weerstand wordt ondervonden als de stoel omlaag wordt gebracht en minder als hij omhoog wordt gebracht. Dit dempt de neerwaartse beweging van de stoel wanneer je erop zit, maar zorgt ervoor dat hij zonder handkracht terugveert naar zijn uitgangspositie wanneer hij leeg is. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden