autobedrijf carpoint

ERP-software voor de auto-industrie

Geplaatst op

De trend van individualisme laat de auto-industrie niet spoorloos achter. Tegenwoordig worden voertuigen geconfigureerd en geproduceerd volgens de wensen van klanten. Dit vereist echter volledige softwareondersteuning op alle gebieden van het bedrijf. Dit wordt geleverd in de vorm van ERP-software. 

Op dit moment willen we u meenemen in de wereld van moderne ERP-software voor de automotive industrie en u laten zien welke toegevoegde waarde deze applicaties in de praktijk leveren. Daarvoor zullen we kijken naar de algemene werking van een ERP-software om beter te begrijpen waarom het systeem absoluut bij het bedrijf moet passen.

Wat is ERP-software?

De drie letters ERP staan voor de Engelse term Enterprise Resource Planning.  Deze ondernemende taak beschrijft de noodzaak om bestaande middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dit vereist lean en geoptimaliseerde processen in het hele bedrijf. Bovendien moeten de middelen centraal worden gepland voor de bestaande processen, zodat er geen knelpunten of verspilling van middelen ontstaan. 

In dit verband wordt onder middelen verstaan alle middelen waarover de onderneming beschikt en die kunnen worden gebruikt om haar eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Naast te verwerken goederen heeft dit ook gevolgen voor de mankracht van personeel, installaties en machines, onroerend goed, gereedschappen, financiële middelen, enz. 

ERP-software brengt alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en brengt de gegevens samen in een centrale database. Hierdoor kunnen processen van alle afdelingen met elkaar worden verbonden en datasilo’s worden opgebroken. Vanaf nu werken alle spelers in het bedrijf met dezelfde gegevens, wat betekent dat informatie sneller kan rondlopen, processen kunnen worden verkort en foutenpercentages kunnen worden verlaagd. 

Ontwikkeling van een ERP-software

Hiervoor wordt een ERP-software opgebouwd uit verschillende modules. Elke module bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf en is via de centrale database verbonden met de andere modules. De talrijke functies binnen de modules ondersteunen de individuele processen of automatiseren ze volledig. 

Op deze manier kunnen middelen in het hele bedrijf worden bespaard, die vervolgens elders winstgevend kunnen worden gebruikt. Hiervoor moet de gekozen ERP-software zoveel mogelijk processen in een bedrijf kunnen dekken, daarom zijn er veel branchespecifieke oplossingen te vinden op de ERP-markt. 

In de loop der jaren hebben providers hun ERP-oplossingen aangepast en verder ontwikkeld aan de behoeften van bepaalde industrieën. Dit omvat ook speciale ERP-systemen voor de automobielindustrie. Deze kunnen betrekking hebben op het administratieve en productiespecifieke gebied van een bedrijf. 

Op dit moment willen we een paar belangrijke functies van productie software behandelen en de concrete voordelen ervan voor de praktijk benadrukken.

Inkopen met de ERP software

Inkoop is een van de belangrijkste uitdagingen in de auto-industrie. Goederen moeten zo goedkoop mogelijk worden gekocht en op een bepaald moment beschikbaar zijn. Door middel van geïntegreerde leveranciersevaluatie zijn geschikte leveranciers direct en eenvoudig te vinden voor een bijbehorende bestelling. Naast de prijs wordt ook rekening gehouden met andere factoren zoals leveringstermijnen of betalingsvoorwaarden. 

Vooral waar just-in-time wordt geproduceerd, zijn betrouwbare leveranciers elementair. Het systeem helpt bij het selecteren van de juiste leverancier en boekt automatisch opnieuw naar een kwaliteitscontrolemagazijn wanneer goederen worden ontvangen. Gerichte inkoop helpt om de voorraden laag te houden en zorgt voor efficiëntere processen.

Productiemodule in erp-software 

De mogelijkheden van een productiemodule voor de auto-industrie zijn bijna eindeloos. Te beginnen met integraties en interfaces met CAD-programma’s, via onderdelenlijstbeheer tot het gebruik van productconfigurators. Door de productie-installaties te koppelen aan de ERP-software is de productie niet alleen digitaal beheersbaar, maar ontvangt u ook in realtime informatie over de individuele processtappen.

Storingen kunnen met bedrijfssoftware bijvoorbeeld snel worden gedetecteerd en verholpen. Bovendien is het mogelijk om direct te zien op welk moment middelen schaars dreigen te worden en men proactief kan handelen. Ook de complete productieplanning rekening houdend met alle factoren wordt met deze module mogelijk gemaakt. 

Magazijnbeheer en planning met de ERP-software

Met een module voor magazijnbeheer kunnen voorraden veel beter worden gepland en beheerd. Door middel van geïntegreerde verkoop- en verkoopplanning kan materiaalplanning vooraf aanzienlijk worden geoptimaliseerd, wat leidt tot lage voorraden. Hierdoor komt vastgebonden kapitaal vrij. 

Al op het moment van ontvangst van goederen wordt de perfecte opslaglocatie bepaald en wordt een route ernaar toe berekend. Uiteindelijk maakt dit het plukken veel gemakkelijker. Het systeem berekent paden en orders kunnen eenvoudiger en sneller worden verwerkt. Dit bespaart enorm veel capaciteit en het magazijn zelf is veel efficiënter. 

Enterprise software biedt tal van andere functies die processen in de auto-industrie voortdurend verbeteren en optimaliseren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden